Blogi

Vuokra-asumisen edut ja haitat

Omistusasuminen on perinteisesti ollut Suomessa yleisin asumisen muoto. ”Oma tupa ja oma lupa” on vanha sanonta joka kertoo oman asunnon arvostuksesta. Vuokra-asumisen yleistyminen on kuitenkin ollut viime vuosikymmenen ajan kasvava trendi. Käydään hieman läpi mitkä ovat vuokra-asumisen edut ja haitat.

Tilastokeskuksen mukaan vuokra-asuminen on yleistynyt 2010-luvun aikana erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa. Kaikista asuntokunnista vuokralla asui vuoden 2020 lopussa 34 prosenttia ja kasvua on neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2010. Alle 40-vuotiaiden asuntokunnista 61 prosenttia asui vuokralla vuonna 2020. Vuonna 2010 osuus oli 52 prosenttia.

Suurin yksittäinen tekijä tälle trendille on kaupungistuminen joka on vain vahvistunut viime vuosina. Luonnollinen väestönkasvu sekä maahanmuutto keskittyy isoimpiin kaupunkeihin. Uuden teknologian myötä maatalouden ja teollisuuden työpaikkojen määrä on vähenemään päin. Talous keskittyy kaupunkeihin jota seuraavat työpaikat ja palvelut. Eikä pitkä työmatka houkuttele nykyisillä polttoaine hinnoilla. Kaupunkien kaavoitus ja uudisrakentaminen yhdessä asuntosijoittamisen suosion kasvun kanssa on tuonut paljon tarjontaa vuokra-asunnoista.

Vuokraaminen on huoleton ja joustava asumismuoto

Parhaita vuokra-asumisen puolia on varmasti sen joustavuus ja huolettomuus. Vuokra-asuminen on viisas valinta silloin, jos työhön kuuluu tietyin väliajoin tapahtuva siirtymä toimipisteestä tai paikkakunnalta toiselle. Työsuhteesi voi olla määräaikainen tai opinnot kestävät tietyn aikaa, jonka jälkeen tiedät vaihtavasi paikkakuntaa. Myös vaihtelunhaluisille ja riippumatonta arkea suosiville vuokra-asuminen on omistusasuntoa viisaampi valinta, sillä kotia ja paikkakuntaa voi vaihtaa matalammalla kynnyksellä.  Jos esimerkiksi naapuri alkaakin ärsyttämään, pääset vaihtamaan asuntoa yksipuolisella ilmoituksella kuukauden irtisanomisajalla ilman pitkäaikaisia sitoumuksia.

Moni ei vain yksinkertaisesti halua ottaa isoa lainaa hoidettavakseen vaan käyttää rahaa esimerkiksi matkailuun. Vuokra-asuntoon ei tarvitse sitoa suurta pääomaa kuten ostettavassa asunnossa. Ostaessa asunnon arvon mahdollinen aleneminen ja taloyhtiön kalliit remontit kannattaa tiedostaa. Useasti omarahoitusosuuden sijoittaminen voi olla kannattavampi ratkaisu. Suomessa on paljon paikkakuntia, joissa asuntojen arvo on laskemaan päin ja vuokraaminen voi olla turvallisempi vaihtoehto. Toisaalta isommissa kaupungeissa vuokraaminen mahdollistaa asumisen suositulla keskeisellä sijainnilla, josta ostaminen ei olisi taloudellisesti mahdollista.

Vuokralaisena sinun ei tarvitse myöskään huolehtia asunnon kunnossapidosta tai taloyhtiön tulevista kalliista remonteista. Taloyhtiössä tehtävät remontit eivät juurikaan vaikuta vuokralaisen arkeen. Poikkeuksena putki-, ikkuna- ja julkisivuremontit, jotka voivat estää asumisen tai ainakin vaikuttaa asumisviihtyvyyteen. Remontit eivät ainakaan heti vaikuta vuokraan, vaikka ne asunnon omistajalle maksavatkin. Toki kustannusten noustessa vuokranantaja voi haluta korottaa vuokraa mutta silloinkin vuokralaisella on mahdollisuus etsiä toinen edullisempi asunto.

Osa ihmisistä asuu vuokralla vasten tahtoaan

Huonoja puolia vuokra-asumisessa on ainakin isojen kaupunkien korkea vuokrataso, joka historiallisesti katsottuna nousee tasaisen varmasti. Vuokran nousu on suurinta alueilla joissa kysyntä ylittää selkeästi tarjonnan. Kaupunkikohtaiset erot voivat olla suuriakin mutta omistusasunto on yleensä kustannuksiltaan vuokrakotia edullisempi, kun lainan lyhentäminen kartuttaa omaisuutta. Omistusasunto on monesti myös kunnoltaan parempi jos asunto on remontoitu omaksi kodiksi. Vuokrakodissa remontoinnin mahdollisuus on hyvin rajallinen ja se voi vaikuttaa kodin viihtyvyyteen.

Syy vuokralla asumiseen voi olla myös puhtaasti taloudellinen. Viime vuosina pankkien kiristynyt lainapolitiikka on pakottanut monet tilanteeseen, missä oman pesämunan säästäminen on vuokran suuruuden takia hidasta. Tämä korostuu pääkaupunkiseudulla missä etenkin yksin asuvista monet asuvat vuokralla vasten tahtoaan. Sinkkutalouksien mahdollisuus asunnon ostamiseen on heikompi kuin vaikka pariskunnilla. Ensiasunnon ostajille suunnattu ASP-tili auttaa nuoria aikuisia, joilta puuttuu asuntolainaan tarvittavia vakuuksia. Pankkien perusteet asuntolainan myöntämiselle ovat vuosi vuodelta kiristyneet. Kaupungistumisen myötä pankit ovat myös tiputtaneet asuntojen vakuusarvoja haja-asutusalueilla. Riskiluokitukseen vaikuttaa vakuuksien lisäksi mm. työsuhteen pituus, ammattiin ja työnkuvaan liittyvät suhdannevaihtelut sekä työhistoria. Asuntolainaan on mahdollista hakea lyhennysvapaata, jolloin maksetaan tältä ajalta vain korkoja. Vuokra on aina maksettava, vaikka olisi ollut taloudellisesti tiukempi kuukausi.

Vuokra-asunnossa vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen jos hän tarvitseekin asuntoa itse tai haluaa myydä asunnon. Tämä voi olla epävarmuustekijä ja vaikeuttaa tulevaisuuden suunnitelmia. Irtisanomisaika vuokranantajan puolelta on 3 tai 6 kuukauden pituinen riippuen vuokrasuhteen kestosta. Irtisanomisperusteen on oltava hyvän tavan mukainen. Kodista luopuminen ennen aikojaan on kova paikka vuokralaisenakin, jos koti on ollut mieleinen.

Kuten monessa muussakin asiassa, vuokra-asumisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ihmisen elämäntilanne sanelee paljolti sen, onko vuokra-asunto parempi vai huonompi vaihtoehto. Mikä sopii tämän hetken elämäntilanteeseen, ei välttämättä sovi enää kahden vuoden päästä. Ja näinhän se on että asumismuodon on joustettava sen mukaan mitä elämä tuo tullessaan.

Lue myös blogi kirjoituksemme vuokra-asumiseen liittyvistä kysymyksistä.

Katso vuokrattavat sekä myytävät asuntomme Kuopiossa.