Blogi

Kysymyksiä vuokra-asumisesta

Usein kysytyt kysymykset: Vuokra-asuminen

Kokosimme yhteen yleisimpiä kysymyksiä jotka liittyvät Asunto Mandaatin vuokravälitykseen sekä yleisesti vuokralla asumiseen.

Kuka omistaa Asunto Mandaatin vuokraamat asunnot?

Asunto Mandaatti välittää yksityisessä omistuksessa olevia vuokra-asuntoja. Asunnon omistaja voi olla yksityishenkilö, kuolinpesä, taloyhtiö, yhdistys, säätiö tms.

Kuka päättää kenelle asunto vuokrataan jos hakijoita on useampi?

Lopullisen valinnan tekee aina asunnon omistaja. Vuokraamme asuntoja kaikille. Olit sitten opiskelija, eläkeläinen, lapsiperhe tai kimppa-asumista hakeva kaveriporukka. Vuokralaisen valinnassa ei ole myöskään varallisuusrajoja.

Vaikuttaako luottohäiriömerkintä asunnon saantiin?

Yleisesti yksityiset vuokranantajat edellyttävät puhtaita luottotietoja, ja merkinnät vaikuttavat laajuudestaan riippuen huomattavastikin asunnon saamiseen. Jos tiedät, että sinulla on merkintöjä, kannattaa se kertoa jo etukäteen.

Asunto Mandaatin vuokrakohteissa edellytämme vuokralaiselta puhtaita luottotietoja sillä myönnämme aina vuokralaiselle vuokratakauksen.

Löysin mieluisan asunnon. Kuinka etenen?

Kun löydät sivuiltamme mielenkiintoisen kohteen, ota yhteyttä ja kysy esittelyaikaa. Tutustuttuasi sinulle sopivaan asuntoon voit tehdä hakemuksen esittelyn jälkeen kätevästi sähköisellä lomakkeella. Hakemukset esitellään vuokranantajalle normaalisti esittelyä seuraavana arkipäivänä. Ilmoitamme päätöksestä hakijoille kun vuokranantaja on tehnyt päätöksen asunnon vuokraamisesta.

Olen kiinnostunut useasta asunnosta. Tarvitseeko jokaiseen asuntoon tehdä oma hakemus?

Kyllä. Asuntokohtaisen sitovan hakemuksen voit tehdä nettisivuillamme. Jos hakijoita on kaksi (tai useampi), molempien tulee täyttää hakemus.

Mitä muita maksuja tulee vuokran lisäksi?

Normaalisti vuokralainen tekee itse sähkösopimuksen ja maksaa siitä käytön mukaan. Vesimaksu on taloyhtiön veloituksen mukaan joko henkilölukuun perustuvan kiinteä kuukausimaksu tai huoneistokohtaisen vesimittarin kulutuksen mukainen. Taloyhtiöltä on mahdollista vuokrata autopaikkaa, saunavuoroa tai pesutupaa joissa on maksu taloyhtiön veloituksen mukaan. Tarkista asuntokohtaiset tiedot aina kohteen esitteestä tai taloyhtiön isännöitsijältä.

Onko kotivakuutus pakko ottaa?

Kyllä. Vuokralaisen tulee ottaa laaja kotivakuutus asuntoon. Toimita vakuutustodistus sähköpostilla vuokrauskuopio@asuntomandaatti.fi

Pitääkö minun maksaa rahavakuus?

Asunto Mandaatin kohteissa vuokralaisen ei tarvitse maksaa rahavakuutta, vaan kuukausivuokraan sisältyy 2kk vuokratakaus. Voit lukea lisää Asunto Mandaatin vuokravakuuspalvelusta täältä.

Asun toisella paikkakunnalla. Pitääkö minun tulla Asunto Mandaatin toimistolle allekirjoittamaan vuokrasopimus?

Ei tarvitse. Asunnon vuokrasopimus voidaan tehdä kätevästi sähköisillä allekirjoituksilla joten allekirjoitus onnistuu vaikka kotisohvalta käsin.

Tehdäänkö asuntoon muuttotarkastusta ennen muuttoa?

Kyllä. Asunto Mandaatti tekee asuntoon muuttotarkastuksen ja dokumentoi sen ennen uuden vuokralaisen muuttoa. Tällöin osapuolet hyväksyvät asunnon kunnon vuokrasuhteen alussa ja samalla ehkäisee erimielisyyksiä pois muuttaessa.

Ovatko lemmikit tervetulleita asuntoihin?

Lemmikin hyväksyminen asuntoon vaihtelee lemmikki- ja asuntokohtaisesti. Vuokranantaja tekee aina lopullisen päätöksen. Useimmiten asuntoon ei haluta lemmikkejä siksi, että siihen voisi myöhemmin muuttaa myös allerginen henkilö. Joskus vuokranantaja ei halua lemmikkejä asuntoon, koska aiempien vuokralaisten lemmikit ovat aiheuttaneet häiriöitä ja tuhoja. Vuokralainen on kuitenkin aina velvollinen korjaamaan tai korvaamaan omasta tai lemmikkinsä asumisesta kohteelle aiheutuneet vauriot.

Kuinka saan avaimet uuteen asuntoon?

Normaalisti saat avaimesi vuokrasuhteen alkaessa Asunto Mandaatin toimistolta osoitteesta Puijonkatu 23, 70100 Kuopio, Kauppakeskus Sektorissa. Vuokranantaja, edellinen vuokralainen tai huoltomies voivat joissakin tapauksissa myös luovuttaa vuokraamasi asunnon avaimet. Saat avaimet kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, asunto siivottu ja muuttotarkastus tehty.

Vuokrasuhteen aikana

Auttaako Asunto Mandaatti vuokrasuhteen aikana tulevissa ongelmissa?

Kyllä! Kun olet vuokrannut asunnon Asunto Mandaatin kautta, välittäjämme auttavat koko vuokrasuhteesi ajan vuokra-asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Paljon hyödyllistä tietoa asunnon vuokrauksesta löydät myös Vuokralaiset ry:n sivuilta.

Naapuri pitää häiritsevää meteliä. Minne voin ilmoittaa asiasta?

Normaalit asumisäänet kuuluvat kerrostaloon. Häiritsevä metelöinti kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi naapurin kanssa, sillä he eivät välttämättä tiedä aiheuttavansa häiriötä. Naapureille tulee antaa yörauha klo 22:00-7:00 välisenä aikana. Häiriön jatkuessa voit tehdä häiriöilmoituksen taloyhtiön isännöitsijälle. Vakavissa häiriötilanteissa tulee aina soittaa poliisille.

Mistä löydän huoltoyhtiön tai isännöitsijän tiedot?

Löydät huoltoyhtiön sekä isännöitsijän yhteystiedot helpoiten alakerran ilmoitustaululta.

Mistä voin varata autopaikan tai saunavuoron?

Autopaikkoja ja saunavuoroja voit tiedustella taloyhtiön isännöintitoimistosta. Taloyhtiö laskuttaa näistä käytön mukaan.

Vuokrasopimuksessani ei ole tilinumeroa. Mihin vuokra maksetaan?

Lähetämme sinulle aina vuokralaskun postitse jonka tiedoilla (tili- ja viitenumero) vuokra maksetaan.

Mikä on irtisanomisaika ja miten se lasketaan?

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita. Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi.

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kolme kuukautta, kun huoneiston vuokrasuhde on ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti alle vuoden. Yli vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Kuinka irtisanon vuokrasopimuksen?

Vuokrasopimus tulee lain mukaan irtisanoa kirjallisesti sekä irtisanomisilmoitus toimittaa vastaanottajalle todisteellisesti. Irtisanomisilmoitus on todisteellisesti toimitettu, mikäli vastaanottaja kuittaa sen vastaanotetuksi tai sivullinen todistaja todistaa vastaanoton. Ilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti mutta vastaanottajan on kuitattava se vastaanotetuksi. Asunto Mandaatille voit tehdä irtisanomisen sähköpostitse mutta huolehdi että saat kuittauksen että viestisi on vastaanotettu.

Irtisanoin asuntoni. Milloin asunto on luovutettava ja mihin palautan avaimet?

Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä. Vuokrasopimuksella on kuitenkin mahdollista sopia muuttopäivästä siten, että muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä, jolloin huoneisto on luovutettava siivottuna kokonaan vuokranantajan käytettäväksi jo muuttopäivänä. Tätä käytetään Asunto Mandaatin kohteissa sillä tämä helpottaa muuttoaikataulujen sopimista uuden ja poismuuttavan asukkaan kesken. Useimmiten avaimet palautetaan toimistollemme, ellei ole muuta erikseen sovittu.

Katso vapautuvat vuokra-asuntomme Kuopiossa.