Blogi

Muistilista ostajalle kaupanteon jälkeen

Muistilista ostajalle kaupanteon jälkeen

Asunnon osto on suuri ja tärkeä päätös sekä samalla yksi suurimmista investoinneista, jonka moni meistä tekee elämänsä aikana. Kun olet vihdoin löytänyt unelmiesi kodin ja kauppa on saatu päätökseen, olet todennäköisesti helpottunut ja iloinen uudesta asunnostasi.

Vaikka asuntokauppa onkin vihdoin takanapäin, on tärkeää muistaa, että kaupan jälkeen on vielä useita hoidettavia asioita. Huolellinen suunnittelu ja toimiminen kaupan jälkeen auttavat sinua varmistamaan, että muutto uuteen kotiin menee sujuvasti. Tässä blogissa kerromme tärkeimmistä toimenpiteistä, jotka asunnon ostajan tulisi muistaa tehdä asuntokaupan jälkeen.

Varainsiirtovero

Asuntokaupan yhteydessä tulee usein maksettavaksi varainsiirtovero. Varainsiirtovero on vero, joka maksetaan kiinteistön tai asunnon omistusoikeuden siirrosta ja sen suuruus määräytyy asunnon velattoman kauppahinnan perusteella.

Asunto-osakkeen kaupassa varainsiirtovero on 2% ja kiinteistökaupassa 4% velattomasta kauppahinnasta.

Varainsiirtovero maksetaan yleensä kaupantekohetkellä mutta esimerkiksi uudiskohdetta ostaessa varainsiirtovero tulee maksaa vasta 6 kuukauden kuluessa asunnon luovutuksesta. Ostajan tulee huolehtia, että varainsiirtovero maksetaan ajoissa. Muista tehdä myös varainsiirtoveroilmoitus verottajalle. Asunto-osakkeen kaupassa välittäjä tekee ilmoituksen ostajan puolesta.

Vakuutukset

Kaupan jälkeen on hyvä varmistaa, että asuntosi on asianmukaisesti vakuutettu. Varmista, että sinulla on kotivakuutus, joka kattaa asunnon sekä irtaimiston. Muutossa voi helposti sattua vahinkoa esimerkiksi arvokkaille kalusteille. Tarkista myös vakuutusten voimassaoloajat ja ehdot.

Muutto

Kun kauppa on tehty, on aika alkaa suunnitella muuttoa uuteen kotiin. Muuton suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Tee lista tarvittavista toimenpiteistä, kuten pakkaamisesta, siivoamisesta ja tavaroiden kuljetuksesta. Mikäli tarvitset apua muutossa, voit ottaa yhteyttä ammattimaiseen muuttopalveluun.

Osoitteenmuutos

Kun olet muuttanut uuteen kotiisi, muista ilmoittaa uusi osoitteesi kaikille tarpeellisille tahoille.

Kun teet ilmoituksen netissä osoitteessa muuttoilmoitus.fi, uusi osoitetieto välittyy automaattisesti monille viranomaisille kuten ajoneuvohallinto, Kela, puolustusvoimat, seurakunnat ja verohallinto.

Asunnon kunnostus

Jos haluat tehdä asunnolle remonttia tai muita kunnostuksia, muista hankkia tarvittavat luvat ja valvoa työn etenemistä. Tee suunnitelma kunnostustöiden toteutuksesta ja aikataulusta. Tee tarvittavat muutostyöilmoitukset taloyhtiölle.

Sopimusten siirto

Tee uusi tai siirrä nykyinen sähkösopimus uuteen osoitteeseesi hyvissä ajoin. Muutto on huomattavasti mukavampi tehdä kun saat heti valot asuntoon. Tarkista myös internet- ja kaapeli-tv sopimukset operaattoriltasi.

Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä hyvissä ajoin uuteen kotiin jätehuolto-, vesi-, sähkö- ja kaukolämpösopimukset. Selvitä onko naapurustossasi mahdollisuutta jätehuollon kimppa-astiaan esim. bio- tai muovijätteelle. Jätekimpassa on yleensä yksi yhteyshenkilö jonka täytyy ensin hyväksyä ja ilmoittaa uudet osakkaat jätehuollolle.

Taloyhtiö

Mikäli asunto on asunto-osakeyhtiössä muista tehdä muuttoilmoitus sekä vanhalle että uudelle huoltoyhtiölle/isännöitsijälle. Tällöin nimesi lisätään myös alakerran nimitauluun.

Osallistu yhtiökokouksiin niin pysyt ajan tasalla yhtiön asioista ja pääset myös vaikuttamaan niihin.

Mikäli suunnittelet kotisi tai sijoitusasuntosi myyntiä tai vuokrausta, ole meihin yhteydessä. Arviokäyntimme on aina maksuton!