Blogi

Saaristokaupunki asuinalueena

Kuopion Saaristokaupunki

Kuopion kaupunkialueen eteläosissa sijaitsevan Saaristokaupungin rakentaminen aloitettiin vuonna 2002. Lähes viisi kilometriä pitkä Kallavettä halkova Saaristokatu valmistui vuonna 2008 ja kesällä 2010 Saaristokaupungin Lehtoniemen alueella pidettiin Asuntomessut. Saaristokaupunki onkin viime vuodet ollut Kuopion merkittävin ja nopeimmin kasvava asuntorakentamisen alue. Saaristokaupungin asuntokanta on pientalovoittoista, mutta alueelta löytyy myös kerros- ja rivitaloja.

Saaristokaupunkiin kuuluvat kaupunginosat ovat Käränkä, Lehtoniemi-Keilankanta, Rautaniemi, Savolanniemi ja Pirttiniemi. Saaristokatu kauniine siltoineen yhdistää nämä asuinalueet sekä muutamat alueen saaret Kuopion keskustaan. Kulkeminen Saaristokaupungin alueelle tapahtuu joko Saaristokadun tai valtatie 5:n kautta.

Uusi asuntokanta, viheralueet, ulkoilureitit ja erityisesti vesistön läheisyys houkuttelevat uusia asukkaita Saaristokaupunkiin. Alueella on myös useita kuntolatuja ja lenkkipolkuja, joista osa on valaistuja. Lapsille löytyy neljä eri leikkipuistoa unohtamatta alueen uimarantoja. Veneilijöille suora yhteys kauniille Kallavedelle onnistuu joko ihan omasta rannasta tai venesatamasta.

Valmistuttuaan Saaristokaupunki tulee olemaan 15 000-16 000 asukkaan asuinalue. Rakentaminen jatkuu vielä mm. Lehtoniemen pohjoisella alueella ja Savolanniemessä.

Käränkä, Lehtoniemi ja Keilankanta

Lähimpänä kaupunkia olevasta Kärängästä on matkaa Saaristokatua pitkin keskustaan n. 4 kilometriä. Kärängän alueen asuntokanta muodostuu omakotitaloista sekä rivitaloista. Alueella on paljon omarantaisia omakotitaloja ja iso osa alueen asukkaista pääseekin nauttimaan Kallaveden järvimaisemista.

Saaristokaupungin kerrostalot sijoittuvat pääsääntöisesti 5-6 kilometriä torilta etelään sijoittuvalle Lehtoniemen ja Keilankannan alueelle. Alueen maamerkkinä toimiikin Keilankannan sillan molemmin puolin seisovat korkeat kerrostalot. Lehtoniemen vuoden 2010 asuntomessualueella sekä eteläisen puolen Matkusniemen alueella on myös omakotitaloja sekä rivitaloja. Keilankannan alueella sijaitsee monet Saaristokaupungin alueen palvelut mm. Martti Ahtisaaren koulu, Lehtoniemen päiväkoti sekä lähikauppa. Saaristokaupunkilaiset käyttävät omien palveluidensa lisäksi paljon kaupungin keskustan sekä Petosen palveluita.

Rautaniemi, Savolanniemi ja Pirttiniemi

Keilankannan sillan toisella puolen sijaitsee Rautaniemi. Rautaniemi on lapsiperheiden suosimaa omakotitaloaluetta, mikä näkyy myös alueen leikkipuistojen määrässä.

Rautaniemen vieressä sijaitseva Savolanniemi on Saaristokaupungin rivitalovaltaisin alue. Savolanniemen ja Pirttiniemen asukkaiden liikunta- ja virkistysmahdollisuudet ovat erinomaiset. Luonto on lähellä, erilaisia lenkkeilyreittejä on joka puolella ja talvisin alueella on hiihtolatuja, jotka yhdistyvät Saaristokaupungin monipuoliseen latuverkostoon. Pirttilahden venesatama palvelee veneilijöitä ja Lippumäen monipuolinen lähiliikuntakeskus on keskeisellä sijainnilla myös Saaristokaupungin asukkaille.

Viime vuosina alueen asukasrakenne on monipuolistunut, sillä Savolanniemen uusiin rivitaloihin on tehty myös pienempiä asuntoja pariskunnille ja yksin asuville. Näin alueelle on muuttanut myös nuoria yksinasuvia, lapsettomia pariskuntia ja eläkeikäisiä. Savolanniemen alueella onkin vielä kesällä 2022 rakenteilla olevia rivitaloja.

Tilastotietoa saaristokaupungista:

Ajanjakso: 01.09.2021–30.09.2022*

Viimeisen vuoden aikana Saaristokaupungissa tehtiin yhteensä 229 kauppaa ja keskimääräinen myyntiaika oli 64 päivää. Vuoden takaiseen tarkastelujaksoon verrattuna (1.9.2020 – 30.9.2021) kauppamäärät ovat hieman laskeneet (298 kauppaa), mutta myös myyntiaika on pidentynyt samassa suhteessa (98 päivää). Osittain tätä selittää tänä vuonna markkinoilla oleva etenkin uudehkojen omakotitalojen tarjonnan puute, jossa myös suurin muutos myyntimäärissä tapahtui. Omakotitalojen tarjonnan puute kuitenkin tasoittui loppukesään mentäessä.

Eniten kauppoja tehtiin:

Kerrostalohuoneistoissa kaksioista ja kolmioista. Rivitaloissa neliöistä. Omakotitaloissa viisiöistä.

Selvänä trendimuutoksena aikaisemman vuoden tarkastelujaksoon verrattuna nousee kerrostalo- ja rivitalohuoneistojen huoneluvun kasvu yhdellä huoneella.
Tätä todennäköisesti selittää koronan mukana tuoma etätyöskentelyn lisääntyminen ja työhuoneen merkitys tätä myöten on kasvanut.

*Lähde: SKVL hintaseurantapalvelu

Mikäli suunnittelet tältä alueelta kotisi tai sijoitusasuntosi myyntiä, ostoa tai vuokrausta ole meihin yhteydessä. Arviokäyntimme on aina maksuton!